Skylight Help, Info and Guides

6 dingen die u moet controleren voordat u een dakraam voor uw huis kiest

Ook al lijkt het selecteren van een dakraam voor uw huis misschien een leuke en gemakkelijke onderneming, de waarheid is dat u zich niet alleen moet toeleggen op het kiezen van het juiste model voor uw dak, maar dat u ook aandacht moet besteden aan andere belangrijke kenmerken met betrekking tot zowel de stabiliteit als de prestaties die uw nieuwe dak-upgrade moet leveren. Lees dus zorgvuldig de volgende regels en leer over dingen die u moet controleren voordat u een dakraam voor uw huis kiest.

  1. Stabiliteit van het dak

Roof window

Het plaatsen van een daklicht op een heel oud dak kan lastig zijn, dus moet u het dak renoveren of andere manieren bedenken om uw ruimte te verrijken met extra natuurlijk licht. Het plaatsen van een dakraam op een risicovolle ondergrond kan zelfs meer schade aanrichten dan goed doen, omdat er lekkage en andere weer-gerelateerde problemen kunnen ontstaan als u het ondanks de risico’s toch besluit te doen. Het kan betekenen dat het prijskaartje van uw oorspronkelijk geplande investering door het dak gaat, maar probeer het van de zonnige kant te bekijken, want u zult zeker genieten van de mogelijkheid om meer natuurlijke verlichting te ervaren nadat het daklicht geplaatst is.

  1. Gebruik anti-reflecterend glas

Stel je voor dat je alles gedaan krijgt precies hoe je het je hebt voorgesteld, maar geen tijd kunt doorbrengen in je kamer met dakraam vanwege ondraaglijke schittering. Het kan niet alleen pijnlijk zijn voor de ogen, maar ook de ruimte opwarmen, wat vooral tijdens warme zomers onaangenaam kan zijn.

Dit eventueel probleem kunt u oplossen door te kiezen voor anti-reflecterend glas. Zo geniet u niet alleen van de nieuwe inrichting zonder last van uw ogen te hebben, maar ook blijft het koele interieur ongestoord door de zomerse hitte.

  1. Isolatie-eigenschappen

Zoals we in de vorige paragraaf al hebben vermeld, kan een dakraam u helpen de kou te weren, maar het werkt ook andersom. De markt zit namelijk vol met verschillende modellen met verschillende functies, dus u kunt het aanbod bekijken tot u vindt wat het beste bij uw wensen en behoeften past.

We willen graag de nadruk leggen op de kwaliteiten van dakramen met driedubbele beglazing, die u zowel beschermen tegen lawaai van buitenaf als een positieve invloed hebben op uw rekeningen, dankzij geavanceerde energiebesparende eigenschappen.

 Hoewel ze u meer kunnen kosten dan standaard modellen, moet u uw opties zorgvuldig beoordelen voordat u een definitieve beslissing neemt. Met het oog op energierekening kan een paar euro minder betalen op de lange termijn toch een slimmere zet zijn.

  1. De vorm

Zowel de binnen- als de buitenkant van uw huis zal aanzienlijk veranderen bij de installatie van een nieuw dakraam. U moet dus weten met welke zaken u rekening moet houden als het gaat om algemene indrukken en mogelijke voordelen.

Als het gaat om de buitenkant van het gebouw, moet u er rekening mee houden dat elke aanpassing die u doet de waarde van het onroerend goed zal beïnvloeden. Dus, aangezien u geld uitgeeft, zou u het kunnen doen in overeenstemming met de rest van de structuur en binnen de grenzen van een eigenaardige stijl blijven.

Aan de andere kant moet u weten dat de vorm van het dakraam van invloed is op de manier waarop het zonlicht zich over de ruimte verspreidt. Probeer daarom uit te zoeken of u het meeste profijt heeft van een ronde lichtkoepel, of dat een rechthoekige vorm een betere oplossing is. Analyseer ook zorgvuldig de vorm van het dak en zorg ervoor dat u de meest ideale plek voor het daklicht kiest. Baseer daarbij uw beslissing op hoeveel licht u wilt en hoeveel u daarvan kunt krijgen, afhankelijk van de positie.

  1. Vast of geventileerd of elektrisch dakraam

Een van de belangrijkste dingen die u moet overwegen voordat u een dakraam koopt, is of u het wilt gebruiken als extra ventilatievoorziening, of dat u er alleen een wilt voor verlichting doeleinden.

Als meer zonlicht de enige reden is waarom u een dakraam wilt installeren, zou een vast dakraam een prima keuze zijn. 

Aan de andere kant, als u de ruimte van tijd tot tijd wilt ventileren, kan een bedienbaar dakraam net dat zijn, wat de dokter voorschrijft. Zo kunt u een bedienbaar dakraam gebruiken om de ruimte gemakkelijk te verversen wanneer dat nodig is.

  1. Kies de juiste tijd van het jaar voor de installatie van het dakvenster

Skylight installation factors

U wilt niet wachten tot het regenseizoen komt zodat u met uw bouw kunt beginnen, noch wilt u werken terwijl de sneeuwvlokken zachtjes door het gat in uw dak vallen. Het is meer dan duidelijk dat u op de voorspellingen moet letten en uw onderneming zorgvuldig moet plannen in overeenstemming met de omstandigheden. Wanneer de plaatsing van een dakraam in het geding is, kunt u beter wachten op het juiste moment dan te lijden onder mogelijke problemen door regen, die het welzijn van uw huis in gevaar kunnen brengen.

Ook al lijkt de procedure die u moet volgen voor de afwerking van het nieuwe dakraam project ingewikkeld, u zult zeker beseffen dat het de moeite en het geld waard is wanneer u voor het eerst de zonnestraal door uw nieuwe raam ziet breken.

De conclusie

Als u alles volgens het boekje doet, is er geen enkele reden om niet tientallen jaren plezier te hebben van uw nieuwe dakraam. Doe dus uw huiswerk en herlees de bovenstaande adviezen zo vaak als nodig is, totdat u zich alles herinnert wat essentieel is om dit project te laten slagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *