Skylight Hulp, Info en Gidsen

5 Tips voor het kiezen van de juiste dakramen voor uw kamer

Dakramen zijn een geweldige manier om natuurlijk licht in uw huis te brengen, maar met zoveel verschillende soorten dakramen om uit te kiezen, kan het moeilijk zijn om te weten welke voor u geschikt is. Dit artikel geeft u 5 tips om u te helpen de juiste beslissing te nemen bij het kiezen van dakramen voor uw kamer. We bespreken hier glasopties, installatievereisten en de voor- en nadelen van verschillende soorten dakramen. Door deze tips te volgen, zult u het perfecte dakraam voor uw kamer kunnen vinden.

Installatie

De juiste plaatsing van uw dakraam is cruciaal om ervoor te zorgen dat de juiste hoeveelheid licht de ruimte op verschillende momenten van de dag verlicht. Daarnaast is het essentieel dat u de dakstructuur grondig inspecteert. Samen met alle elektrische bedrading en alle leidingen die zich in de dakruimte bevinden en die het dakraam kunnen hinderen. Dakramen in slaapkamers vereisen een soort zonwering of verduisteringsoplossing om het licht dat in zo vroeg in het zomerseizoen de kamer binnenkomt tegen te houden. Een dakraam kan alleen goed functioneren in een kamer direct onder het dak of onder een onafgewerkte zolder. Als u een dakraam wilt plaatsen in een kamer met een zolder, is het noodzakelijk om een lichtschacht door de zolder te maken.

Maak een budgetplan

Als er geen budgetplan is, kunnen soms onverwachte uitgaven een probleem vormen. Om deze reden is budget planning een van de belangrijkste overwegingen van alle projecten. Dit plan moet een verdeling van alle geschatte kosten, zoals arbeid, materialen, en eventuele extra uitgaven. Zodra het budget is vastgesteld, is het belangrijk om je eraan te houden en te voorkomen dat je over het budget heen gaat. Als u de tijd neemt om een budgetplan op te stellen, kunt u ervoor zorgen dat het project tijdig en efficiënt wordt afgerond, zonder onverwachte uitgaven.

Kies de juiste maat en vorm van het dakraam voor u

Bij de installatie van een nieuw dakraam is de reactie van een klant meestal dat hij het graag groter had gezien of dat hij wat extra ventilatie had willen hebben. De vorm van uw dakraam kan het algemene ontwerpthema van uw huis sterk beïnvloeden. Vormen die vierkant of rechthoekig zijn, kunnen het uiterlijk van een kamer complexer maken als ze worden gebruikt voor een meer modieuze woning. Een gebogen trap kan bijvoorbeeld worden geaccepteerd door een ronde lichtkoepel.

Vergeet niet dat vanwege de structuur van het gebouw, een centraal gemonteerde lichtkoepel niet in elke kamer kan worden geïnstalleerd. Zorg ervoor dat u een vorm kiest die uw interieur tot uitdrukking brengt. Het zal een unieke,  esthetische en onderscheidende uitstraling aan uw kamer geven! Een lantaarn of piramidevormig dakraam laat natuurlijk licht binnen. Het kan een aantrekkelijk verlengstuk van de daklijn zijn. U moet alleen rekening houden met de kwestie van bouwvergunning en onderhoud omdat ze op een dak zitten en niet verzonken zijn.

Dakraam opstanden

Dakraam opstanden zijn de frames waarop de dakramen zitten. Hun rol is ervoor te zorgen dat uw nieuwe dakraam goed past en zo lang mogelijk meegaat. U denkt misschien dat het vreemd klinkt. Maar een opstand onafhankelijk van het dakraam laten maken is de beste manier. Zo kan de dakbedekking correct worden aangebracht voordat het dakraam wordt geplaatst. Belangrijker nog, het zorgt voor de juiste helling. Het moet waterafvoer mogelijk maken en de juiste hoogte bereiken om aan de bouwnormen te voldoen. Tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat in het geval dat het dakraam op enig moment in de toekomst moet worden gerepareerd of vervangen, ongeacht de reden, het dak niet wordt beschadigd. Om bovengenoemde redenen moeten dakramen met geïntegreerde opstanden worden vermeden. Als het gaat om een schuin dak, zijn er een aantal dingen die u moet overwegen. Meer informatie vindt u in ons artikel Hulp bij het kiezen van dakramen voor een vlak of schuin dak.

Beglazing

Dakramen kunnen worden geleverd met gegoten acryl (plexiglas) of polycarbonaat koepels. Als alternatief zijn ze voorzien van dubbel glas of driedubbel glas met Low-E isolatieglas. Low-E staat voor een onzichtbare microscopische laag aan de binnenkant van de ruit. Het dient om infrarode warmte tegen te houden en tegelijkertijd de isolerende eigenschappen van het dakraam te verbeteren. Beglazing speelt een belangrijke rol bij energie-efficiëntie.

Het is belangrijk een product te kiezen met een minimale u-waarde (het vermogen van het glas om warmte in de kamer te houden). Andere belangrijke specificaties zijn de minimale zonnewarmtewincoëfficiënt (de SHGC – het vermogen van het glas om te voorkomen dat zonnewarmte de kamer binnendringt) en de maximale zichtbare lichttransmissie (VT) bij het kiezen van een energie-efficiënt dakraam van drievoudig glas.

Als conclusie

Gloeilampen zijn een geweldige aanwinst voor elke ruimte. Een nieuwe dakraam-installatie kan het karakter van een kamer totaal veranderen. Het zorgt voor licht, een ruimtelijk gevoel of een gevoel van hoge stijl. Dakramen kunnen de natuurlijke verlichting van uw huis stimuleren en een kamer ruimer en aangenamer doen aanvoelen. Een dakraam kan ook geld besparen. Overweeg de grootte, indeling, oriëntatie, energie-efficiëntie, vorm en kosten van het dakraam vóór de installatie. Zo weet u zeker dat het dakraam perfect bij uw huis past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *